maanantai 1. maaliskuuta 2010

Min favorit paj - sitruunamarenkipiirakka

Nyt kun Marja Tyrni on saanut koko maan suut makiaksi, innostuin minäkin hänen vierailustaan Huomenta Suomen Makuja-osassa. Pääosassa oli kuitenkin Tyrnin lesken ohella itse resepti, joka herätti syljeneritykseni. Maija Silvennoisen kanssa hän leipoi Floridan Key Westistä maailman tietoisuuteen ponnahtanutta Key Lime Pieta. Tähän piirakkaan minulla on Aulilta saatu resepti, jota kokeilen myöhemmin. Mutta tänään leivoin kuitenkin minun omaa lemppariani sitruunamarenkipiirakkaa. Pidän sitruunan ja marengin liitosta niin paljon, että kerran söin koko piirakan yksin. Ei vaikuta ehkä kovin järkevältä, mutta senkin jälkeen halutti vielä lisää, joten leipasin vielä toisen. Huh huh, mutta herkkua tämä minulle joka tapauksessa on. Toinen maku, jota sitruunan lisäksi rakastan on kirsikka, joten jos jollakin on hyviä kirsikkareseptejä pöytälaatikossa, saa niitä lähetellä minulle oikein mielellään. Myös sitruuna- ja limereseptit (niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa) kelpaavat!

Sitruunamarenkipiirakka on tosi helppo ja yleensä sen ainekset ainakin melkein löytyvät kotoa. Ainoa kinkkisyys on sitruunakiisselin eli täytteen oikean paksuuden saavuttaminen. Tämän vuoksi kannattaa noudattaa reseptiä, mikä on itselleni joskus aika vaikeaa. Sorrun soveltamaan reseptejä yleensä aina oman makuni mukaan. Mutta mielestäni tällöin leipominen ja ruanlaitto on mukavampaa! Ja joskus syntyy jopa hittejä! Smaklig måltid!

Keltuaiset ja sitruunan kuori sulassa sovussa kattilassa

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
loraus kylmää vettä

Täyte:
2 sitruunaa
1,5 dl sokeria
4 dl vettä
4 keltuaista
4 rkl perunajauhoa
2 rkl voita

Marenki:
4 valkuaista
4 rkl sokeria

Sekoita pohjan ainekset keskenään ja painele piirakkavuokaan. Kypsennä pohjaa 200 asteessa 20 minuuttia.

Pese sitruunat ja raasta kuori, sekä puserra mehu talteen. Sekoita kaikki täytteen aineet kattilassa, ja kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen. Täyte on valmis kun se on kiisselimäisen paksua ja voi on sulanut.

Kaada täyte kypsän piirakkapohjan päälle ja koristele koko komeus marengilla. Voit tehdä veitsellä kauniisti ruskettuvia huippuja nostelemalla veistä ylös ja alas marengin seassa. Paista pinta ruskeaksi 175 asteessa.

Leikkaaminen onnistuu parhaiten jäähtyneelle piiraalle.


Kauniisti ruskettunut marenkikuorrutus...
...ja kirpeän makea sitruunatäyte sen alla...

2 kommenttia:

  1. Nam, ihanan näköistä. Tulee mieleen marraskuinen vierailu Key Westissä. Taidettiin Maijan kanssa syödä palat jos toiset Key Lime Pie:ta tuolla reissulla. Mukavan näköinen blogi muuten sulla!

    VastaaPoista
  2. Joo, toi on kyllä superhyvää - varsinkin kun tykkään niin sitruunasta. Niin ja kiitos!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails