Olen syönyt kimchiä Japanissa, jossa se on suosittu lisäke. Siellä se kirjoitetaan tavumerkein ki-mu ja chi, joten sitä kutsutaan yleisesti kimuchiksi. Kimchi on kuitenkin alkuperältään korealainen herkku. Se muotoutui vanhasta tavasta säilöä ruokia saviastioissa maan sisään. Kimchiä syödään liharuokien lisukkeena tai siitä voidaan tehdä pääruokia esimerkiksi sekoittamalla sitä riisiin. Kimchin pitää olla tulista ja punaista. Näitä ominaisuuksia ruokaan saadaan chilistä. Parasta olisi chilijauhe. Itse käytin kuivattua chilimursketta, mutta siitä ei tullut kovin paljon väriä. Itse asiassa käytin chiliä niin paljon, että kimchistä tuli minun makuuni aivan liian tulista. Silti, oikeanlaista makua ruuasta löytyy ja tuoksu on hyvä!
Resepti:
1 iso kiinankaali
1,25 dl merisuolaa
0,5 tl cayennepippuria
5 hienoksi pilkottua kevätsipulia
2 hienoksi pilkottua valkosipulin kynttä
5 cm:n pala tuoretta inkivääriä raastettuna
3 tl chiliä
1 rkl sokeria
5 dl kylmää vettä
1. Halkaise kiinankaali ja leikkaa se isoiksi suupaloiksi. Pane isoon kulhoon kerroksittain kaalia ja suolaa. Pane kulhon päälle lautanen, joka peittää kaalin mahdollisimman tiiviisti. Pane lautasen päälle painoksi säilyketölkkejä tai kiviä ja laita kulho jääkaappiin viideksi päiväksi.
2. Poista paino ja lautanen, kaada pois neste ja huuhtele kaali juoksevan veden alla. Lisää cayenne-pippuri, kevätsipuli, valkosipuli, inkivääri, chili ja sokeri. Sekoita hyvin ja lusikoi kaali isoon steriloituun astiaan. Kaada päälle vesi ja sulje astia tiiviillä kannella. Pane jääkaappiin kolmeksi tai neljäksi päiväksi ennen tarjoamista.
잘 먹겠습니다
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti